Cøliaki
Hva er Cøliaki?
Cøliaki er sykdommen som er den direkte årsaken til glutenallergi og behovet for glutenfri mat. Cøliaki er en kronisk og autoimmun sykdom hvor behandlingen rett og slett innebærer å avstå fra mat som inneholder gluten. Cøliaki er skadelig for tarmene og innebærer at tarmtottene blir skadet ved inntak av mat som inneholder gluten. Slike skadede tarmtotter fører igjen til at opptaket av næringsstoffer fra tarmene ikke fungerer som den skal og kan føre til generelt ubehag i mage og tarmsystemet samt diverse mangelsykdommer på grunn av hemmet næringsopptak fra tarmene.
Kan jeg bli kvitt Cøliaki?
Cøliaki er en kronisk sykdom som man har livet ut når man først har fått den. Mange kan imidlertid bli symptomfrie ved å ha et strengt glutenfritt kostkontrollert kosthold. Det er et begrenset utvalg i dagligvarehandelen i dag men stadig flere kjeder tar inn en større andel av glutenfrie matvarer da de har oppdaget at dette er produkter det er en etterspørsel etter.
Er det økt risiko for kreft når jeg har Cøliaki?
Det er en liten økt risiko for visse kreftformer ved cøliaki. Denne økte risikoen kan reduseres ved å holde en streng kostregulering for å unngå glutenholdig mat. Personer med cøliaki bør imidlertid bekymre seg i større grad for andre følgesykdommer på grunn av det reduserte næringsopptaket. Benskjørhet er noe man skal være oppmerksom på over tid samt mangel på vitaminer og mineraler som kan føre til en rekke plager og sykdommer ved langvarig mangel.
Personlig økonomi og cøliaki.
Glutenfri mat er generelt vesentlig dyrere enn tradisjonell mat som inneholder gluten. Dette kan for mange være en ekstra påkjenning på privatøkonomien med de økte kostnadene cøliaki medfører. Personer som har fått påvist Cøliaki med sikkerhet og kan dokumentere dette har krav på grunnstønad fra folketrygden via trygdekontoret (nå NAV). Muligheten til skattefradrag er redusert samtidig med overgangen til grunnstønad fra NAV.
Barn og cøliaki.
Det å ha barn med Cøliaki kan by på mange utfordringer. Spesielt det å få barnet til å akseptere at de ikke kan spise den samme kosten som andre barn er ikke alltid lett. Det kan også by på en del utfordringer i forbindelse med at barnet er på besøk hos venner, spiser på skolen og ikke minst bursdagsfeiringer. Hovedbudskapet her er å snakke mye med barnet om sykdommen samt være flink til å informere skole, barnehage, familie, foreldre til venner og andre som har omgang med barnet ditt. Det er fornuftig å sende med barnet egen mat til venner. Hos personer de er ofte hos kan det være fornuftig å kjøpe eget oppkuttet brød som er fryst og som foreldrene til disse barna kan ha liggende i frysen og tine skivene fortløpende ved behov når barnet ditt er på besøk.
Symptomer og diagnostisering
Typiske symptomer på cøliaki er mage og tarmproblemer over tid med atypisk avføring, manglende matlyst, slapphet, generelt ubehag m.m. Cøliaki diagnostiseres ved blodprøve og/ eller slimhinneprøve fra tynntarmen, vær oppmerksom på at en slik gastroskopi ikke er hensiktsmessig dersom du allerede har gått over til glutenfri kost. Vi gjør også oppmerskom på at en av de største årsakene til utvikling av cøliaki utover arv antas å være at småbarn begynner for tidlig å spise grøt basert på kornprodukter. Rådfør deg med fagpersoner i forbindelse med dette, spesielt dersom det er tilfeller av Cøliaki i familien som øker riskioen for at man kan være arvelig belastet.
Du kan lese mer om cøliaki og glutenfri mat på dette nettstedet om cøliaki. Vi anbefaler og Norsk Cøliakiforening sine nettsider for å få nyttig informasjon om cøliaki og glutenfri mat.